Opłatek

opłatek

Opłatek  oznaczał chleb ofiarny, którym pierwsi chrześcijanie łamali się miedzy sobą, przy spotkaniach przy modlitwie odbywających na pamiątkę ostatniej wieczerzy. Początkowo w obrzędach używano również prażma były to ziarna zboża uprażone z najlepszych kłosów pszenicy. Później zaczęły pojawiać się cieniutkie płatki chlebowe wypiekane z samej białej mąki i wody. Zwyczaj łamania się opłatkiem pojawił się w Polsce w osiemnastym wieku. Początkowo odbywał się w domach szlacheckich.

Natomiast wigilijny chleb jest symbolem przebaczenia i pojednania, oraz znakiem miłości. Opłatkom przypisywano wiele właściwości. Oczywiście chroniły one dom przed wszelkimi nieszczęściami, gwarantowały spokój i dostatek. Oprócz białego opłatka wypiekany był kolorowy, przeznaczony dla zwierząt i bydło. Natomiast na Śląsku mówiło się o opłatku radośni ku który posmarowany był miodem. Oczywiście z opłatka wyrabiano  ozdoby, oczywiście wycinano z nich rożne gwiazdy ,które miały chronić dom przed wszelkimi duchami.